Kilpailuohjeet

Tulostettava kilpailuohje

PDF-tiedostoKILPAILUOHJEET.pdf (279 kB)

Sprinttisuunnistuksen SM-kilpailu R1 ja R2 sekä Maailmanrankikilpailu (WRE) Tampereella lauantaina 19.9.2015.

Toimihenkilöt

Kilpailun johtaja Kari Maijala
Ratamestari Petri Annila
Kilpailun TA/SEA Jari Kymäläinen, SSL/IOF
Ratavalvoja Matti Mäntyniemi, Tampereen Yritys
Info Elina Lusa-Järvinen
Lähdöt Petri Saksala
Maali Juha Villikka
Tulospalvelu Timo Kokko, Tmi Kokkens
Kuulutus Jukka Westerlund, Markku Vainio ja Tero Mamia
Tiedotus Jari Toivonen
Tuomarineuvosto pj Jukka Kemppainen, KaSu

Jäsen

Venla Harju, TP

Jäsen

Kari Papinsaari, KangSK


Kilpailukeskus ja opastus

Kilpailukeskukseen on opastus Pispalan valtatieltä Epilästä 18.9 klo 18:00 alkaen.

Kilpailijoita pyydetään käyttämään mahdollisuuksien mukaan julkisia kulkuvälineitä.

Kilpailukeskuksen alueella ei ole turvallisuussyistä kilpailijoiden autojen pysäköintimahdollisuutta, vaan autot pysäköidään Teivon ravikeskuksen alueelle  (kts Pysäköinti). Mikäli autolla tuleva haluaa jättää matkustajia, tulee se tehdä Epilänkadun varteen Pispalan valtatien pohjoispuolelle, josta on noin 400 m kävely kilpailukeskukseen.

Kilpailijoiden jättämisestä tulee karttakuva kilpailusivuille 16.9. alkaen.

Polkupyörällä tulevat opasteiden mukaisesti. Kilpailukeskukseen on varattu tilaa seurateltoille.

Kilpailukeskukseen tulee saapua järjestäjän merkitsemiä reittejä pitkin. Myös kilpailukeskuksesta poistuminen tulee suorittaa näitä reittejä pitkin aina A-finaalin maalin sulkeutumiseen asti.

Pukeutumistiloissa liikutaan ilman ulkojalkineita.

Pysäköinti

Opastus pysäköintiin on VT65 (Vaasantie) ja Ravitien risteyksestä Ylöjärvellä.

Pysäköinti Teivon ravikeskuksessa, josta on linja-autokuljetus kilpailukeskukseen.

Teivon ravikeskuksen osoite Ravitie, Ylöjärvi (61º 31' 45" / 23º 37' 49"). Pysäköinnistä tulee karttapiirros kilpailusivuille 16.9. kuluessa. Opasteet pysäköintiin ovat paikallaan 19.9. klo 07:00 mennessä.

Linja-autokuljetus kilpailukeskukseen, matka-aika on noin 7 minuuttia.

Pysäköinti, sisältäen kuljetukset kilpailukeskukseen ja takaisin, 5€/ajoneuvo. Pysäköinti maksetaan kilpailun infoon, josta saa pysäköintilipun. Saadulla lipulla pääsee ajamaan pois Teivon parkkialueelta.

1. kuljetus lähtee Teivon raviradalta klo 07:30. Paluukuljetukset alkaen klo 12:00.

Pysäköintialueella ei voi yöpyä.

Joukkoliikenne

Kilpailukeskuksen vierestä ajavat seuraavat TSL:n linjat: 8,11, 13, 17, 29, 36, 70, 80 ja 85. Pysäkit ovat 1518 (kaupungista) ja 1519 (kaupunkiin). Mainituilta bussipysäkit ovat kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä.

Kilpailutoimisto

Kilpailutoimisto (INFO) sijaitsee kilpailukeskuksessa, avoinna perjantaina 18.9. klo 18:00 - 20:00 ja lauantaina 19.9. klo 07:30 - 17:30. Perjantaina klo 18:00 - 20:00 välillä on mahdollista tuoda sadesuojat kilpailukeskukseen.

Lainaemitit voi noutaa toimistosta, hinta 5€, vain käteismaksu.

Kilpailumaasto

SM-sprintti kilpaillaan kaupunkialueella Tampereen Epilässä. Kilpailumaasto koostuu julkisten kiinteistöjen ja asuinalueiden piha-alueista sekä puistoalueista. Juoksualusta on pääosin ihmisen muokkaamaa; asfalttia, hiekkateitä ja -kenttiä sekä hoidettuja nurmikko- ja puistoalueita.

Karsinnassa juoksualusta vaihtelee asvaltti-, hiekka ja nurmipintojen välillä. Osassa sarjoissa on myös lyhyitä osuuksia nopeakulkuisessa ja hyväpohjaisessa metsässä. Karsinnassa jalkinesuosituksena lenkkarit, nappulakengät tai vastaavat. Märällä kelillä nappulakenkien käyttämistä kannattaa harkita lisäpidon hankkimiseksi. Piikkareiden ja nastareiden sekä muiden metallisten liukuesteiden käyttö on kuitenkin kielletty.

Finaaleissa juoksualusta on pääosin asvaltti- ja hiekkapintoja. Jalkinesuosituksena lenkkarit.

Kilpailualuetta ei suljeta ajoneuvoliikenteeltä kilpailun aikana. Sekä karsinnan että finaalin aikana ylitetään autoteitä. Autoteitä ei ole merkitty kielletyksi kilpailukarttoihin, vaan kilpailijat ohjataan rastien avulla järjestäjän liikenteenohjaajien valvomiin ylityskohtiin. Liikenteenohjaajista huolimatta autoteiden ylityksissä tulee noudattaa varovaisuutta. Lisäksi kilpailijoita pyydetään ottamaan huomioon kilpailualueella liikkuva kevytliikenne.

Etukäteen ilmoitettu harjoitus- ja kilpailukieltoalue on voimassa A-finaalin loppuun asti (19.9. klo 17:30).

Kartta

Sprinttisuunnistuskartta (offset-painettu); mittakaava 1:4000 ja käyräväli 2m. Kartan tekijä on Kimmo Viertola. 

Kartat ovat muovikotelossa.

Lähdössä kilpailija on itse vastuussa oikean kartan ottamisesta. Karsinnassa maaliin tullessaan kilpailija sijoittaa karttansa oman seuransa karttapussiin.

Finaaleissa kartat kerätään pois kuten karsinnassa. Seuran edustaja voi noutaa karttapussin kuulutuksen ohjeistuksen mukaisesti. 

Kilpailukartan kuvaus

Kilpailukartalla on käytetty avointen alueiden merkitsemiseen symboleita 401 ja 403. Symbolilla 401 on kuvattu hoidetut nurmialueet. Symbolilla 403 kuvatuilla avoimilla alueilla heinä on pidempää.

Kilpailukartoilla valkoisella värillä on kuvattu maastossa olevat metsäalueet, joiden maapohja on kulkukelpoisuudeltaan hyvää. Kulkukelpoisuutta on tarkennettu vihreän symboleilla. 

Kilpailualueella sijaitsee puistoalueita, joiden kaikkia leikkitelineitä kartoittaja ei ole voinut tilan ahtauden takia kuvata kilpailukarttaan. Leikkitelineistä on kuvattu ne, joita kilpailijan on katsottu oleellisesti joutuvan väistämään.

Selvästi suurin osa kilpailumaastossa sijaitsevista aidoista on kuvattu karttaan symbolilla 524 Aita tai kaide, ylitys kielletty. Jos kartta ei toisin osoita, on maastossa sijaitseva aita usein miten karttamerkin mukaisesti kielletty ylittää, alittaa tai kulkea läpi.

Osalla rasteista on käytetty rastiympyrän keskellä kohdistuspistettä, joka osoittaa rastin sijainnin. Oheista on hyödynnetty erityisesti viivamaisten kohteiden läheisyydessä sijaitsevilla rasteilla, jotta rastin sijainti on luettavissa kartalta ilman rastimääritettä.

Kielletyt alueet

Lajisäännön 3.631 mukaisesti sprinttikilpailussa sprinttikarttaan kulkuesteenä tai kiellettynä alueena kuvattua kohdetta ei saa käyttää kulkureittinä eikä tällaista kohdetta saa myöskään ylittää, alittaa, mennä läpi tai muullakaan tavoin käyttää. Esimerkiksi kaikki yli- tai alipääsemätöntä paikkaa tarkoittavat merkit ovat samalla kiellettyjä alueita tai reittejä. Järjestäjä valvoo kiellettyjä alueita, ja niitä rikkovat kilpailijat hylätään.

Kiellettyjen alueiden tarkentamiseen on joissain kohdin käytetty sinikeltaista kielletyn alueen nauhaa.

Kilpailukortit

Kilpailussa on emit-leimaus. Kilpailija on itse vastuussa oman emit-korttinsa toimivuudesta ja siitä, että käyttää ilmoittautuessaan antamaansa kortinnumeroa. Kilpailun järjestäjä ei tarkista numeroa ennen lähtöä. Väärän kilpailukortin käyttö on hylkäämisperuste.

Perustellusta syystä vaihdetun kilpailukortin numeron vaihdosta veloitetaan 3 euroa. Muutos ja maksu tehdään kirjallisesti kilpailutoimistoon (info) ennen lähtökynnyksen sulkeutumista (R1) ja ennen lähtöä (R2). Tarvittava muutoslomake löytyy infosta. Karsinnassa Emit-kortin tarkastusliuskat ovat lähtökynnyksellä (R1) ja esilähdössä (R2). A-finaalissa Emit-kortin tarkastusliuskat ovat lähtökynnyksellä ja B-finaalissa esilähdössä.

Kilpailijoita muistutetaan SSL:n lajisäännön kohdasta 10.41: Kilpailussa käytetään liiton hyväksymää elektronista tai mekaanista rekisteröintilaitetta. SSL:n liittohallitus on päättänyt että vain alkuperäisen avaamattoman elektronisen kilpailukortin käyttö on sallittua kilpailuissa. Linkki SSL:n sivulle: http://www.suunnistusliitto.fi/kilpailu/saannot-ja-ohjeet/sallitut-kilpailukortit/

Mallirasti

Mallirasti on nähtävillä kilpailukeskuksen opaspaalun luona sekä karsinnan lähtökynnysalueella. Mallirastin luona on 0-leimasin emit-kortin testaamista varten.

Rastimääritteet

Rastimääritteet on painettu karttaan. Irralliset rastimääritteet ovat saatavissa lähdössä (ei kiinnitystarvikkeita). 

Lähtöluettelot

Karsintojen lähtöluettelot julkaistaan kilpailun kotisivulla 16.9.2015. Finaalien lähtöluettelot tehdään karsinnan tulosten perusteella. Lähtöluettelot julkaistaan tulostaululla ja kilpailun kotisivulla karsinnan tulosten selvittyä.

Kilpailunumerot

Kilpailunumerot ovat karsinnan lähtökynnyksellä (R1) ja esilähdössä (R2).

R1:n kilpailunumerot poistetaan kynnyksen sulkeuduttua.

Kilpailunumeron tulee olla kilpailun ajan kokonaisuudessaan näkyvillä.

B-finaaleissa kilpailevat käyttävät karsintakilpailun kilpailunumeroa.

A-finaalissa käytetään uusia numeroita, numerot ovat lähtökynnyksellä.

Kilpailija huolehtii itse kilpailunumeron kiinnittämisessä tarvittavista hakaneuloista.

Kilpailuasu

Kilpailuasu on vapaa.

Piikkareiden ja nastareiden sekä muiden metallisten liukuesteiden käyttö on kielletty.

Jalkinesuositus on annettu kohdassa kilpailumaasto.

GPS-seuranta ja yhteydenpito

GPS-seurantaa ei ole. Kilpailijat eivät saa käyttää GPS-laitteita, joissa on näyttö tai ääni. Kilpailijat eivät saa olla missään yhteydessä ulkopuolisiin teknisiä apuvälineitä käyttäen tai muutoinkaan lähtökynnyksen ylityksen jälkeen.

Verryttelyt

Verryttely ennen ja jälkeen kilpailusuorituksen on sallittu lähtöviitoituksilla. Lähtökynnyksen ylittämisen ja sulkeutumisen jälkeen kilpailija ei voi palata verryttelemään lähtöviitoitukselle. Verryttelyn tulee tällöin tapahtua rajatulla lähtökynnysalueella. Suorituksen jälkeen kilpailija ei saa palata lähtökynnysalueelle, mutta lähtöviitoituksen hyödyntäminen verryttelyyn lähtökynnysalueen rajalle asti on sallittua. A-finaalissa kilpailijat voivat verrytellä ennen suoritusta lähtökynnyksen ja lähdön välisellä viitoituksella.

Lähtökynnys ja esilähtö karsinnassa

Opastus lähtökynnykselle ja esilähtöön alkaa opaspaalulta. Opasteet lähtöihin on merkitty ”Lähtö-Start 1-2” kyltein. 

Karsinnassa R1:n sarjoilla (H/D14-H/D21) lähtökynnyksen sulkeutumisaika on klo 09.50. Lähtökynnyksen sulkeuduttua lähtökynnyksellä olevat kilpailunumerot poistetaan. Ilman kilpailunumeroa olevaa kilpailijaa ei päästetä maastoon. Emit-tarkistusliuskat ovat lähtökynnyksellä

Lähtökynnystä ei saa ylittää sen sulkeutumisen jälkeen, eikä kilpailija saa pitää yhteyttä lähtökynnysalueen ulkopuolelle.

Matkaa karsinnan lähtökynnykselle kilpailukeskuksesta on 1400 m. Matkalla lähtökynnykselle on muutamia liikennevaloja, varaa siirtymiseen riittävästi aikaa.

Matka lähtökynnykseltä lähtöön (Lähtö 1) on 200 m.

R2:n sarjoilla (H/D35-H/D85) ei ole lähtökynnystä karsinnassa, vaan esilähtö, jossa jaetaan kilpailunumerot ja emit-liuskat.

Ryhmä 2:n sarjojen (H/D35-H/D85) esilähtöön on matkaa 1400 m josta lähtöön (Lähtö 2) on matkaa 250 m. Matkalla lähtökynnykselle on muutamia liikennevaloja, varaa siirtymiseen riittävästi aikaa.

Lähtökynnysalueella (esilähdössä) molempien ryhmien kilpailijat kutsutaan ilmoittamalla lähtöaika noin 8 minuuttia ennen virallista lähtöaikaa.

Katso opasteet lähtökynnyksellä/esilähdössä, jotta löydät oman sarjasi numerot, jotka roikkuvat narussa yhdellä hakaneulalla.

Lähtökynnys ja esilähtö sijaitsevat saamalla alueella.

Huoltajat eivät saa liikkua lähtökynnykseltä (esilähdöstä) eteenpäin.

Lähtökynnysalueella (esilähdössä) on lämmintä odotustilaa. WC-kapasiteetti on rajoitettua.

Lähtökynnykseltä on varusteiden kuljetus kilpailukeskukseen. Varustepusseja on lähtökynnyksellä.  Kilpailijoiden on itse merkattava numeronsa varustepussiin.

Lähtökynnys finaalissa

Opastus lähtökynnykselle ja esilähtöön alkaa opaspaalulta. Opasteet lähtöihin on merkitty ”Lähtö-Start 3-4” kyltein. 

Lähtökynnysaika A-finaaliin (kaikki sarjat) on klo 14:15, jolloin kynnys sulkeutuu ja lähtökynnyksellä olevat kilpailunumerot poistetaan. Ilman kilpailunumeroa olevaa kilpailijaa ei päästetä lähtöön.

A-finaalin lähtökynnykselle on matkaa 1400 m, josta lähtöön (Lähtö 3) on edelleen 800 m. Matkalla lähtökynnykselle on muutamia liikennevaloja, varaa siirtymiseen riittävästi aikaa.

A-finaalin sarjoissa lähtökynnyksen ja lähdön 3 välissä on portti, josta kilpailijat ohjataan lähtöpaikalle 10 min ennen lähtöaikaa.

Lähtökynnysalueella on WC:t ja lämmintä odotustilaa, jotka ovat myös B-finaalin kilpailijoiden käytettävissä.

Huoltajat eivät saa liikkua lähtökynnykseltä eteenpäin.

B-finaalin lähtöön on matkaa sarjoilla H/D14-H/D21 2200 m (Lähtö 3) ja sarjoilla H/D35-H/D85 1900 m (Lähtö 4).

B-finaalin lähtöön kuljetaan A-finaalin lähtökynnysalueen kautta. B-finaalin juoksijoiden huoltajat eivät saa liikkua lähtökynnysalueelta eteenpäin.

Lähtökynnysalueelta löytyvät WC:t (rajoitetusti), lämmintä odotustilaa ja emit-tarkistusliuskat. 

Lähtökynnykseltä on varusteiden kuljetus kilpailukeskukseen kuten karsinnassa. Kilpailijoiden on itse merkattava numeronsa varustepussiin.

Lähtö karsinnassa ja finaaleissa

Lähtö on ns. hiljainen, karsinaan kutsutaan ilmoittamalla lähtöaika. 

SM-kilpailun erillisohjeen mukaan sarjojen H/D14 kilpailijat saavat karttansa vasta lähtöhetkellä.

IOF rule 22.6:n mukaan kilpailukarttaa ei näytetä  kilpailijalle ennen lähtöhetkeä.

Toiminta lähdössä

L-4 min kilpailija kutsutaan lähtöviivalle. Emitin nollaus.

L-3 min, rastimääritteet

L-1 min, kilpailija siirtyy karttatelineelle.

Lähtöhetkellä kilpailija ottaa oman karsintaeränsä ja sarjansa kartan.

Myöhästyneet kilpailijat ilmoittautuvat lähdön toimitsijoille. Toimitaan lähdön päällikön ohjeiden mukaisesti.

Maali

Kilpailussa on maalileimaus. Karsintojen maali suljetaan klo 11:35 ja finaalien klo 16:45.

Keskeyttäneet kilpailijat

Keskeyttäneet kilpailijat ilmoittautuvat maalissa. 

Palkinnot

Palkinnot jaetaan kilpailukeskuksessa välittömästi A-finaalin tulosten selvittyä.

Palkinnon saajat kootaan odotustilaan ennen palkintojen jaon alkamista. He saapuvat sieltä sarja kerrallaan kootusti palkintojen jakoon.

Sarjojen kolmelle parhaalle annetaan mitalit ja kunniapalkinnot. Ryhmä 1 kilpailussa 4.-10. sijoittuneille ja ryhmä 2 kilpailussa 4.-6. sijoittuneille kilpailijoille jaetaan plaketit. 

B-finaaleissa jaetaan palkinnot sarjojen H/D14-H/D20 voittajille. B-finaalin palkinnot ovat noudettavissa infosta tulosten selvittyä. 

Erillisohjeet karsinnan radoista

R1 ratojen 1/3 - puolivälissä on autotien ylitys. Järjestäjä valvoo ylitystä, jossa kilpailijat ohittavat hitaasti ajavia autoja.

Sarja Lähtö Matka Rastit
H21K1 1 3,2 19
H21K2 1 3,2 18
H21K3 1 3,2 19
H21K4 1 3,2 20
H20K1   1 3,1 19
H20K2  1 3,1 19
H18K1 1 2,7 16
H18K2 1 2,7 16
H17K1     1 2,7 16
H17K2 1 2,7 16
H16K1 1 2,6 16
H16K2 1 2,6 17
H15K1 1 2,4 14
H15K2 1 2,4 14
H14K1 1 2,4 14
H14K2   1 2,4 14

 

Sarja Lähtö Matka Rastit
D21K1 1 2,6 17
D21K2 1 2,6 16
D21K3 1 2,6 16
D20K 1 2,6 15
D18K 1 2,5 16
D17K 1 2,4 16
D16K1 1 2,3 13
D16K2 1 2,3 13
D15K1 1 2,2 11
D15K2 1 2,2 11
D14K1 1 2,1 10
D14K2 1 2,1 10

 

Sarja Lähtö Matka Rastit
H35K 2 2,4 15
H40K1 2 2,4 15
H40K2 2 2,4 15
H45K1 2 2,3 14
H45K2 2 2,3 13
H50K1   2 2,2 14
H50K2 2 2,2 13
H55K1 2 2,0 14
H55K2 2 2,0 14
H60K1 2 2,0 12
H60K2  2 2,0 12
H65K1 2 1,8 10
H65K2 2 1,8 10
H70K 2 1,7 11
H75K 2 1,6 9
H80K 2 1,5 9
H85K 2 1,5 9

 

Sarja Lähtö Matka Rastit
D35K 2 2,2 15
D40K 2 2,2 14
D45K 2 2,2 14
D50K 2 1,9 12
D55K 2 1,7 10
D60K 2 1,7 11
D65K 2 1,6 9
D70K 2 1,5 8
D75K 2 1,5 7
D80K 2 1,4 7
D85K 2 1,4 7


Erillisohjeet A-finaalin radoista

Sarja Lähtö Matka Rastit
H21 3 3,7 20
H20 3 3,4 20
H18   3 3,2 18
H17 3 3,2 18
H16 3 3,1 17
H15 3 3,0 15
H14 3 3,0 15

  

Sarja Lähtö Matka Rastit
D21 3 3,1 17
D20 3 3,0 16
D18 3 3,0 17
D17 3 2,9 16
D16 3 2,9 15
D15 3 2,9 15
D14 3 2,7 16

 

Sarja Lähtö Matka Rastit
H35 3 3,1 17
H40 3 3,1 16
H45 3 2,9 16
H50 3 2,9 15
H55   3 2,6 16
H60 3 2,5 17
H65 3 2,4 14
H70 3 2,1 14
H75 3 1,7 11
H80 3 1,4 9
H85  3 1,4 9

 

Sarja Lähtö Matka Rastit
D35 3 2,9 15
D40 3 2,9 15
D45 3 2,8 15
D50 3 2,4 14
D55 3 2,2 13
D60 3 2,1 14
D65 3 1,7 12
D70 3 1,3 9
D75 3 1,2 8
D80 3 1,2 7
D85 3 1,2 7


Erillisohjeet B-finaalin radoista

Sarjat Lähtö Matka Rastit
H21B1 3 3,7 20
H21B2 3 3,6 19
H21B3 3 3,3 17
H20B 3 3,3 20
H18B 3 3,2 18
H17B 3 3,2 18
H16B 3 3,0 16
H15B 3 3,0 15
H14B 3 3,0 15

 

Sarja Lähtö Matka Rastit
D21B1 3 3,1 17
D21B2 3 3,0 16
D20B 3 3,0 17
D18B 3 3,0 17
D17B 3 3,0 17
D16B 3 2,9 15
D15B 3 2,9 15
D14B 3 2,7 16

 

Sarja Lähtö Matka Rastit
H35B 4 3,1 17
H40B 4 3,1 16
H45B 4 2,9 16
H50B 4 2,9 15
H55B 4 2,6 16
H60B 4 2,5 16
H65B 4 2,1 14
H70B - H85B 4 1,7 11

 

Sarja Lähtö Matka Rastit
D35B, D40B 4 2,9 16
D45B, D50B 4 2,4 14
D55B, D60B, D65B 4 2,1 14
D70B - D85B 4 1,2 8


Vastalauseet ja valitukset

SSL:n suunnistuksen lajisääntöjen 2014 mukaisesti ja WRE-sarjoissa WRE-ohjeiden mukaisesti.

Kaikissa sarjoissa valitukset on tehtävä Infoon kirjallisesti 15 minuutin kuluessa siitä, kun tulokset on asetettu tulostaululle. Valituslomakkeita on saatavilla Infosta.

Pukeutuminen ja pesu 

Kilpailukeskuksessa.  

Ravintola 

Kilpailukeskuksessa on kisaravintola.

Muksula 

Muksula on sisätiloissa kilpailukeskuksessa. Ei etukäteen ilmoittautumista.   

Ensiapu 

Ensiapu on kilpailukeskuksessa. Ensiavun puhelinnumero on 0400 xxx xxxx.

Löytötavarat 

Kadonneita tavaroita voi kilpailun aikana kysellä kilpailutoimistosta ja kilpailujen jälkeen numerosta 050 xxx xxx.  

Tiedottaminen

Kilpailun viestinnästä vastaa Jari Toivonen